Δημήτριος Γ. Φοίτος

Σύντομο Βιογραφικό

 

Δημήτριος Φοίτος

Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

 

Γεννήθηκα το 1928 στον Πειραιά.

Το 1956 απεφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας). Κατά τα έτη 1956-1962 υπηρέτησα ως βοηθός στο Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής του Παν/μίου Αθηνών. Το 1960 έλαβα το Διδακτορικό μου Δίπλωμα από την Φυσικομαθηματική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών.

Από το 1961 έως το 1968 έλαβα τις εξής υποτροφίες:

α) Υποτροφία του Ιδρύματος Μαρίας Κασιμάτη (1961-62).

β) Υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt (1962-64).

γ) Υποτροφία της Αυστριακής Κυβερνήσεως (1965-66).

δ) Υποτροφία Ν.Α.Τ.Ο. (Υποτροφία Τεχνικής Βοήθειας του Υπουργείου Συντονισμού) (1.9.1968 μέχρι 31.12.1968).

Κατά τα ανωτέρω διαστήματα συνέχισα τις σπουδές μου και την ερευνητική μου δραστηριότητα κυρίως στο Institut für Syst. Botanik der Universität München, πλησίον του Prof. H. Merxmüller, καθώς και στο Naturhistorisches Museum Wien, πλησίον του Prof. K. H. Rechinger.

Στο τέλος του 1966 και με την έναρξη λειτουργίας του Παν/μίου Πατρών, προσκαλούμαι να διδάξω τους φοιτητάς το μάθημα της Βιολογίας.

Το 1972 εκλέγομαι παμψηφεί Τακτικός Καθηγητής, οπότε και ανέλαβα την Διεύθυνση του Εργαστηρίου Βοτανικής.

Τακτικός Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1972-1997). Εδίδαξα επί 40 έτη σε πολυάριθμους προπτυχιακούς φοιτητές του Βιολογικού και Φαρμακευτικού Τμήματος του Παν/μίου Πατρών τα μαθήματα Μορφολογία Φυτών, Συστηματική Βοτανική και Γεωβοτανική, για τα οποία έχω συγγράψει και τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συγγράμματα, τα οποία δίδονται στους φοιτητές ακόμη και σήμερα.

Το 1973 ιδρύεται με ενέργειές μου το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου ανέλαβα τη Διεύθυνση μέχρι την συνταξιοδότησή μου το 1997.

Διετέλεσα συνδιευθυντής (1974-1983) του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 1998 εκλέγομαι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Είμαι μέλος 8 Επιστημονικών Εταιρειών (3 ελληνικών και 5 διεθνών).

Ιδρυτικό μέλος (1975) του Διεθνούς Οργανισμού OPTIMA (Organization for the Phytotaxonomic Investigation of the Mediterranean Area). Από το 1980-1995 υπήρξα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και για 6 χρόνια Πρόεδρος της (1983-1989).

Ιδρυτικό Μέλος (1980) της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, (Ε.Β.Ε.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και o πρώτος Αντιπρόεδρος της και μέχρι σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος της.

Ιδρυτικό Μέλος (1980) της Ελληνικής Βιολογικής Εταιρείας και ο πρώτος Πρόεδρός της.

Διετέλεσα Πρόεδρος (1980-1982) της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσεως και μέχρι σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος της.

 

Συμμετείχα σε 26 ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα/Μελέ-τες, σε 10 εκ των οποίων ήμουν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος. Είχαν όλα ως αντικείμενο την χλωρίδα, βλάστηση, οικοτόπους και τα σπάνια και απειλούμενα φυτικά είδη της Ελλάδας, χρηματοδοτημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελληνικά Υπουργεία (Γ.Γ.Ε.Τ., Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), το Πανεπιστήμιο Πατρών, την National Geographic Society και την WWW-International.

 

Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 180 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και πολλές ακόμη δημοσιεύσεις σε επιστημονικά βιβλία & τόμους πρακτικών συνεδρίων, που αφορούν στην Κυτταροταξινόμιση, Βιοσυστηματική, Φυτογεωγραφία και την προστασία ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας.

Εκδότης (1980-1999) και από το 2000-σήμερα Συνεκδότης (Phitos D. & Kamari G.) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού “Botanika Chronika”.

Συνεκδότης το 1995 (Phitos D., Strid A., Snogerup S. & Greuter W.) στο 1ο Βιβλίο "The Red Data Book of Rare and Threatened Plants of Greece", στο οποίο εκτός των άλλων συνέγραψε μόνος ή σε συνεργασία 60 άρθρα.

Συνεκδότης το 2009 (Φοίτος Δ., Κωνσταντινίδης Θ. & Καμάρη Γ.) στο 2ο Δίτομο "Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων & Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας", στο οποίο, εκτός των άλλων συνέγραψα μόνος ή σε συνεργασία περίπου 50 άρθρα.

Συνεκδότης το 2015 (Φοίτος Δ., Καμάρη Γ., Κατσούνη Ν. & Μήτσαινας Γ.) του βιβλίου με τίτλο "Το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς: Iστορία - Φυσιογεωγραφία - Bιοποικιλότητα", στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Εκδότης δύο διδακτικών βιβλίων (Συστηματική Βοτανική και Φυτογεωγραφία) και συνεκδότης ενός βιβλίου (Μαθήματα Γεωβοτανικής).

 

Έχω περιγράψει μόνος ή με άλλους συναδέλφους πολυάριθμα (περισσότερα από 50) νέα για την επιστήμη είδη και υποείδη.

 

Συμμετείχα σε περισσότερα από 80 Επιστημονικά Συνέδρια/Ημερίδες εκ των οποίων σε περισσότερα από 10 ήμουν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

 

Τιμητικές διακρίσεις:

 

  • 1997: Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών (Ε.Ε.Β.Ε.). Για την πολυετή προσφορά του στις Βιολογικές Επιστήμες.
  • 2000: Ελληνική Βοτανική Εταιρεία (Ε.Β.Ε.). Για την πολυετή προσφορά του στην Βοτανική Επιστήμη.
  • 2001: Χρυσό μετάλλιο της OPTIMA (Organization for the Phytotaxonomic Investigation of the Mediterranean Area) για την προσφορά μου στην Βοτανική επιστήμη.
  • 2010: Από το Παν/μιο Κρήτης για την προσφορά μου στην γνώση και προστασία της Ελληνικής Χλωρίδας και έκτοτε είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου.
  • 2011: Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το δίτομο έργο “Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας.
  • 2013: Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας “ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ - ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013” (ECOCITY), για την συνεισφορά μου στην Βοτανική επιστήμη και στην προστασία της Ελληνικής Χλωρίδας.
  • 2019: Από την Διεθνή Βοτανική Εταιρεία “ΟΡΤΙΜΑ” με το βραβείο “ΤΗΕΟPHRASTOS”: “Ακαδημαϊκή προσωπικότητα διεθνούς κύρους, που έχει συνεισφέρει με τις επιστημονικές προσπάθειές του στην ανάπτυξη της μελέτης της Ελληνικής Χλωρίδας και έχει δώσει πνοή στην βοτανική παράδοση της χώρας του. Συμβολή αναγνωρισμένη, στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, ως εξέχουσα”.

 


Βιβλία του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών



ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΩΒΟΤΑΝΙΚΗΣ

(2η Έκδοση)

ISBN: 978-960-530-139-2