Εισαγωγή στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή
Αναλυτική Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό είναι η 2η αναθεωρημένη έντυπη έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε αρχικά το 2015 στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης ανοικτών ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών συγγραμμάτων "Κάλλιπος". Ο πρώτος από τους συγγραφείς είναι συγγραφέας του κλασσικού βιβλίου "Εισαγωγή στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή", που υπήρξε το πρώτο στο αντικείμενο αυτό στην Ελληνική γλώσσα (Εκδ. Δίαυλος, 2000).
Η 2η αυτή έκδοση, είναι εμπλουτισμένη με θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την οικονομική διάσταση της ευχρηστίας, με εργαλεία και μεθόδους σχεδίασης, κλπ. Ο τόμος αυτός που προτείνεται ως διδακτικό βοήθημα για μαθήματα εισαγωγής στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, έχει στόχο αφενός την εισαγωγή του αναγνώστη στις βασικές έννοιες, το θεωρητικό υπόβαθρο, τις μεθόδους, τους κανόνες, τις αρχές σχεδιασμού και τα εργαλεία της επιστήμης της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, αφετέρου δε, μέσα από παραδείγματα, την αξιοποίησή τους για τη σχεδίαση εύχρηστων υπολογιστικών συστημάτων, που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τους και που ικανοποιούν τις απαιτήσεις για μια θετική εμπειρία χρήσης της τεχνολογίας.
................
Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες αλληλεπιδρά σε καθημερινή βάση με υπολογιστές ή με συσκευές που περιέχουν υπολογιστές (όπως είναι πολλές οικιακές συσκευές, βιομηχανικά συστήματα και διατάξεις αυτοματισμού, μηχανές τραπεζικών συναλλαγών κλπ.).
Σημαντικό στοιχείο της αλληλεπίδρασης αυτής είναι η διεπιφάνεια χρήστη (user interface), δηλαδή το σύνολο των στοιχείων του υπολογιστικού συστήματος με τα οποία ο χρήστης έρχεται σε επαφή και με τα οποία αλληλεπιδρά. O καλός σχεδιασμός της διεπιφάνειας χρήστη των σύγχρονων υπολογιστών αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την επιτυχή ενσωμάτωσή τους σε παραγωγικές διαδικασίες όσο και για την αποδοχή τους από τους χρήστες τους.
Το βιβλίο αυτό, έχει προκύψει από τη συσσωρευμένη εμπειρία της συγγραφικής ομάδας στη διδασκαλία του αντικειμένου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επί σειρά ετών. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές Τμημάτων Υπολογιστών και Πληροφορικής. Επίσης, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ερευνητές και φοιτητές που μελετούν την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή από την οπτική γωνία άλλων επιστημών (εργονομία, γνωστική ψυχολογία κλπ.). Ακόμη, ενδιαφέρει όσους εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη σύνταξη προδιαγραφών και την αξιολόγηση λογισμικού - υπολογιστικών συστημάτων που αλληλεπιδρούν με τους χρήστες τους.
Κάθενα από τα κεφάλαια συνοδεύεται από προτεινόμενες ασκήσεις και δραστηριότητες, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει ενδεικτικά εργαστηριακά θέματα. Το περιεχόμενο του βιβλίου εμπλουτίζεται από υλικό που βρίσκεται στο δικτυακό τόπο του βιβλίου, ενώ συνοδευτικό υλικό, υπό μορφή διαλέξεων, ασκήσεων, διαφανειών, κλπ, διατίθεται στο ανοικτό μάθημα με τίτλο: «Επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής και Σχεδίαση Διαδραστικών Συστημάτων» που βρίσκεται στον ιστότοπο ανοικτών μαθημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών ( eclass.upatras.gr) και στο Εθνικό αποθετήριο ανοικτών μαθημάτων (opencourses.gr)
Κωδικός: EPP-BK0041
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Χρόνος Παράδοσης: 3 έως 5 εργάσιμες μέρες
ISBN: 978-960-530-165-1
Έτος Κυκλοφορίας: 2016
Διαστάσεις: 17 cm x 24 cm
Σελίδες: 530
Γλώσσα Κειμένου: Ελληνικά
Διαθεσιμότητα μέσω Εύδοξος: Ναι
Χρήστος Κατσάνος
Ο Χρήστος Κατσάνος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή» και μέλος του Εργαστηρίου Λογισμικού και Διαδραστικών Τεχνολογιών. Είναι διδάκτωρ (2010) και διπλωματούχος (2004) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τέλος, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος της ελληνικής ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος σε θέματα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή της ACM (ACM GrSIGCHI). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, η επιστήμη του Ιστού, η προσβασιμότητα Διαδικτύου, οι εκπαιδευτικές τεχνολογίες και οι μέθοδοι και τα εργαλεία σχεδιασμού και αξιολόγησης διαδραστικών συστημάτων λογισμικού. Έχει πάνω από 55 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε συνέδρια και περιοδικά, μέρος των οποίων είναι δημοσιευμένο στα κορυφαία συνέδρια και περιοδικά του πεδίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή, όπως όπως είναι τα συνέδρια ACM CHI και ACM UbiComp, και περιοδικά IEEE Transactions on Human-Machine Systems, Behaviour & Information Technology και International Journal of Human-Computer Interaction. Από το 2005 έως και σήμερα, έχει διδάξει προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Τα μαθήματα αυτά αφορούν σε αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, διασφάλιση ποιότητας λογισμικού, προγραμματισμό με διάφορες γλώσσες (π.χ. Python, PHP), ανάπτυξη εφαρμογών κινητών συσκευών, εισαγωγή στην πληροφορική, βάσεις δεδομένων, και διαδικτυακές τεχνολογίες. Τέλος, έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία, όπως βράβευση επιστημονικού άρθρου σε συνέδριο, διάκριση ως κριτής σε περιοδικό, κατάταξη διδακτορικής διατριβής ανάμεσα στα ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Πατρών, χρηματικό έπαθλο σε διαγωνισμούς καινοτομίας, διπλή βράβευση από το ΤΕΕ για τη συνολική προπτυχιακή ακαδημαϊκή του επίδοση (πρώτος της τάξης του, εξαίρετη ακαδημαϊκή επίδοση), και τρεις υποτροφίες επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Κωνσταντίνος Μουστάκας
Ο Κωνσταντίνος Μουστάκας έλαβε το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών (2003) και το διδακτορικό δίπλωμα (2007) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2003 έως το 2007 ήταν συνεργαζόμενος ερευνητής στο εργαστήριο επεξεργασίας πληροφορίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ, όπου ήταν και μεταδιδακτορικός ερευνητής την περίοδο 2007-2011. Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών όπου υπηρετεί ως Καθηγητής και συντονίζει την ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας. Διατελεί διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας και Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Βιοϊατρική Μηχανική του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την Εικονική, Μεικτή, Επαυξημένη Πραγματικότητα, Απτική Αλληλεπίδραση, Στερεοσκοπική Όραση, Υπολογιστική Όραση, Απεικόνιση Πληροφορίας, Ρεαλιστικές Προσομοιώσεις Εικονικής Πραγματικότητας, Εικονικούς Ανθρώπους, Βιοϊατρική Μηχανική, Επεξεργασία Γεωμετρίας, Τεχνητή Νοημοσύνη, Βιομετρία. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 220 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος επιτροπών διεθνών συνεδρίων και κριτής σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών περιοδικών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 έργα έρευνας και ανάπτυξης χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και τη ΓΓΕΤ, σε 4 εκ των οποίων είναι είτε συντονιστής είναι επιστημονικός συντονιστής. Είναι Senior Member της IEEE και της IEEE Computer Society και μέλος της Eurographics.
Νικόλαος Τσέλιος
Αν. Καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμβουλος και συντονιστής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει πάνω από 110 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά (εκ των οποίων 34 διεθνή περιοδικά με 30 καταλογογραφημένα στο Web of Science και 32 καταλογογραφημένα στο Scopus), συνέδρια, βιβλία ή κεφάλαια βιβλίων. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: εκπαιδευτική τεχνολογία, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αξιολόγηση ευχρηστίας εκπαιδευτικού λογισμικού, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή. Έχει διδάξει 10 μαθήματα σχετικά με Πληροφορική στην Εκπαίδευση, Τεχνολογία Λογισμικού, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Σε βιβλιομετρική ανάλυση του 2019 (395 μέλη ΔΕΠ στα 19 Τμήματα Εκπαίδευσης της χώρας) κατατάχθηκε πρώτος σε h index από τους Αναπληρωτές Καθηγητές. Σύμφωνα με το impactio κατατάσσεται στο κορυφαίο 1.5% των ερευνητών στον πλανήτη σε Computer Science και στο κορυφαίο 4% σε Εκπαίδευση και Human Computer Interaction (HCI) ως προς τον αριθμό επιστημονικών αναφορών. Το 2015 έλαβε μαζί με το Δημήτριο Ράπτη και το Νικόλαο Αβούρη το βραβείο Most influential paper award from MobileHCI 2005 (εργασία με τις περισσότερες αναφορές της δεκαετίας). Για 7 διαδοχικά έτη (2014-2020) εργασία (ή εργασίες) στην οποία είναι συνσυγγραφέας αναφέρεται στη λίστα Google Scholar Metrics. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα κορυφαία περιοδικά καθώς και τις εργασίες με τις περισσότερες αναφορές σε αυτά, ανά γνωστικό αντικείμενο.