Ιωάννα Παπαγεωργίου

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ιωάννα Παπαγεωργίου είναι επίκουρη καθηγήτρια και διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών από το 2003. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρολογίας του ιδίου Τμήματος. Ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο Goldsmiths College, University of London, με θέμα The Origins of the Star Phenomenon: Stars and the Starring System in the Eighteenth-Century British Theatre.  Κατά το διάστημα 1988-1994 εργάστηκε ως βοηθός ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Πηγές της Ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου», Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ρέθυμνο.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της στρέφονται γύρω από το ευρωπαϊκό θέατρο του Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού, τις σχέσεις του νεοελληνικού με το ευρωπαϊκό θέατρο, τον βεντετισμό, το θέατρο του βουλεβάρτου, το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο, το θέατρο σκιών και τις σπουδές φύλου στο θέατρο. Είναι επιστημονική υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Το δραματολόγιο του θεάτρου σκιών στην Πάτρα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου (1922-1940)», το οποίο ξεκίνησε το 2010 με αρχική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Κ. Καραθεοδωρή, Επιτροπή Ερευνών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έχει διαμορφώσει ένα από τα σημαντικότερα αρχεία δραματολογίου του Καραγκιόζη τόσο για την πόλη της Πάτρας όσο και γενικότερα για το ελληνικό θέατρο σκιών.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Theatre Research International, Restoration and Eighteenth-Century Theatre Research, The Wildean, Popular Entertainment Studies, Byzantine and Modern Greek Studies, Καθέδρα του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, Λογείον του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Moin-Moin του Universidade Do Estado de Santa Catarina e SCAR – Sociedade Cultura Artística de Jaraguá do Sul, Βραζιλία), καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.


Βιβλία του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών